HUISJE-BOOMPJE-BEESTJE

Ons huwelijk is goed, stabiel en we houden van elkaar. En toch zijn er periodes waarin de drukte ons opslokt en het zoeken en vinden van elkaar moeizaam gaat.

En terwijl we allemaal genieten van nieuw, spannend, beter, mooier of anders.. zit er iets krachtigs en moois in het najagen van hetzelfde, de eenvoud, de vasthoudendheid en het niet opgeven. Het samen lachen en huilen, elkaar vergeven, geloven en vooruit kijken. Het huisje, boompje, beestje – gevoel. Terwijl iedereen hier min of meer naar verlangt klinkt het ook zo oersaai vind je niet?

Hoe kun je blijven genieten van iets wat je al heel lang hebt en gewoonweg saai wordt? Ik heb net mijn kleding gesorteerd en ik heb een vuilniszak met kleding kunnen vullen voor een goed doel. Dat laatste geeft een goed gevoel maar dat eerste bijna verwend. Ik ben op sommige kledingstukken gewoon uitgekeken, het staat me niet meer mooi. Bij sommige dingen denk ik echt; hoe heb ik het ooit aan kunnen trekken laat staan kopen? En zo kan het ook in het huwelijk zijn. Waar ben ik ooit op gevallen bij deze man of vrouw laat staan met hem/haar trouwen?!

God is zo wijs. En de Bijbel zit vol goede adviezen. Efeziërs 5:22&25 zegt; ‘vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere… Mannen, heb uw eigen vrouw lief, zoals ook Christus de gemeente liefgehad heeft en Zich voor haar heeft overgegeven.’

Lieve mannen, als jullie je vrouw liefhebben, voor haar opkomen, haar complimenten geven (ook al ben je het niet gewend. Dit is geen excuus!) haar op handen dragen en haar behandelen als een prinses dan bloeit zij op. En mocht je zonen hebben, zij zullen je goede voorbeeld volgen. Zij zullen respectvol zijn naar hun moeder toe. En zij zullen later hun vrouwen liefhebben zoals jullie dat deden bij hun moeder. Wauw! Wat een verantwoordelijkheid maar wat ligt hier ook een mooie uitdaging in voor jullie.

Lieve vrouwen, in mijn dagboek ‘jouw tijd met God’ (dag 86) schreef ik het volgende voor jullie: “Onderdanig vond ik altijd een naar woord. Ik kreeg de kriebels als ik het woord hoorde. Ik denk dat dat komt omdat ik graag de leiding heb en me van nature niet graag laat leiden. Onderdanig zijn klinkt als iets dat moet en niet iets dat mag. Kortom, er is geen ruimte voor wat ik wil. En dat vind ik vervelend. Toch heb ik mijn gevoel opzijgezet en ben ik gaan onderzoeken. Want ik denk dat er iets heel moois in verborgen ligt, net als in alle andere teksten uit de Bijbel. Onderdanig betekent nederige dienstwilligheid. Je bent onderdanig omdat je dit graag wilt. Onderdanigheid zal in eerste instantie vaak een verstandelijke keus zijn van je wil om God gehoorzaam te zijn boven alles, een wilsbesluit, ongeacht wat je man doet. Ik wil onderdanig zijn omdat ik Gods Woord wil gehoorzamen en omdat ik weet dat wanneer God iets zegt, dat het allerbeste voor mij is. En weet je wat ik ontdekte? God heeft ons vrouwen onder de bescherming van onze mannen geplaatst. Onze mannen horen het hoofd van het gezin te zijn om ons te beschermen, voor ons te zorgen en ons te leiden. Nu begrijp ik dat niet iedere man dit doet, maar het is wel Gods verlangen en bedoeling voor hem. Onderdanigheid is een natuurlijke reactie op liefdevol leiderschap. Als een man net zo van zijn vrouw houdt als Christus van de kerk houdt, dan is onderdanigheid een natuurlijke reactie van de vrouw op haar echtgenoot. Onderdanig zijn betekent niet dat je nooit meer iets mag zeggen of nooit ergens de leiding in mag nemen. Het betekent een ‘pas op de plaats’ voor ons vrouwen en daarin je man de ruimte geven, zodat hij in zijn positie en bestemming gaat komen. We willen geen passieve man, maar we willen een man die actief meedenkt en meedoet. Nu ik hier kort aandacht aan heb besteed, denk ik dat we een belangrijke sleutel in handen hebben.”

Ik geloof dat dit belangrijke sleutels zijn voor een succesvol huwelijk, wat er ook aan verleidingen op ons pad komt. Als wij deze twee uitdagingen aangaan dan wordt zowel de man als de vrouw hier beter van. En bied het huisje-boompje-beestjes-gevoel bescherming, stabiliteit, liefde en genoeg avontuur aan. Want een leven in gehoorzaamheid aan God is nooit saai, neem dat maar van mij, of beter gezegd ons, aan 🙂

2 reacties op “HUISJE-BOOMPJE-BEESTJE

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.