Samenvatting opvoeden Herman boon 25/5/2023

Donderdagavond genoten we van een prachtige avond o.l.v. Herman Boon over het thema: opvoeding. Samen met Joanneke Koster heb ik er een beknopte samenvatting van gemaakt. We hopen dat je hier iets aan mag hebben. Lees het rustig door en bid ervoor.

Herman sprak met name de ouders aan: wat jij doorgeeft aan je kind is wat jij zelf bent!

Waar je zelf niet bent, kun je dus ook niet doorgeven.

De vruchten van de Geest zijn liefde, blijdschap, vrede, zachtmoedigheid, goedheid, trouw, zelfbeheersing, geduld en geloof – Galaten 5:22. Het karakter van Jezus. Lijk jij hierin als ouder op Jezus?

Het beste onderwijs wat jij je kinderen kan geven is jouw eigen leven. Je kinderen kijken naar jou. Opvoeden = voorleven.

Het geloof begint bij jou als ouder. Als wij geen daders van het Woord zijn worden onze kinderen dat ook niet. ‘wees daders van het Woord en niet alleen hoorders. Anders bedriegt u uzelf.’ – Jakobus 1: 22-25

Er moet bij ons als ouders echte bekering plaats vinden! Als er geen echte bekering plaats vindt dan gaan onze kinderen zich ook zeker niet bekeren. Dan vind je ze later in de wereld.

Bekering is je afkeren van het kwade. Je kruis opnemen. Niet meer eigenwijs zijn. Zijn wil, niet langer de mijne. Het is het veranderen van je levensdoel. Niet langer jezelf dienen maar God dienen en de mensen om je heen. Jezus zegt: ‘Wie achter mij aan wil komen, moet dagelijks zijn kruis op zich nemen en Mij volgen.’ Lukas 9:23.

Je kruis opnemen kost wat! I Johannes 3:16 zegt ‘Door het voorbeeld van Christus, Die voor ons gestorven is, weten wij wat echte liefde is. Daarom moeten ook wij ons leven opofferen voor onze broeders.’

Zoek God iedere dag als ouder. Allereerst als je opstaat, voordat er ook maar een stem tot je heeft gesproken. En schrijf alles op. Schrijf naar God: – wat je gisteren hebt gedaan – wat je gaat doen vandaag – schrijf gebedspunten op.

De volgende 3 dingen doorloop je als christen:

1. Verloochenen (letterlijke betekenis: vernederen/vasten).

2. Kruis opnemen.

3. Jezus volgen. Je kunt geen ruzie hebben met mensen en dat niet goed maken. Of continue in strijd leven met je man/vrouw. ‘Leef in vrede met iedereen zover het van jou afhangt’ – Romeinen 12:18.

Wat belangrijk is om met samen met je kinderen te doen:

1. AANBID. Zing samen. Leer ze God aanbidden. Aanbidding brengt ze in de aanwezigheid van God.

2. SCHRIJF. Houd een schriftje bij met elkaar. Deel je zorgen en schrijf ze op. Schrijf zonden op, verdrietige gebeurtenissen en gebedspunten. Zo kun je later terug lezen wat er gebeurt is en zien zij ook gebedsverhoringen. Wees als ouders ook kwetsbaar, deel ook jouw zorgen, verdriet etc. zodat je kinderen ook voor jou kunnen bidden.

3. BIJBELSTUDIE. Doe samen Bijbelstudie. Zorg voor een gebedsrooster voor je kids. https://webshophermanboon.nl/bijbelleesroosters/

4. WEES STIL. Luister samen naar Gods stem. Houd het eenvoudig. Als je vraagt of God tot jou wil spreken, spreekt Hij. Noteer waar je aan moet denken. Twijfel je? Bid er nog een keer voor. Wat je hebt ontvangen moet overeenstemmen met Gods Woord. Matheus 7:7-11.

Leer je kinderen teksten aan en geef ze €1,- als ze het kennen. En laat ze jou overhoren. En als je het niet goed hebt krijgen zij nog een €1,-. Een mooie investering toch?

Mooie teksten om je kinderen aan te leren:

Psalm 37:5:

Vertel alles wat je bezighoudt aan de Here en vertrouw Hem. Hij zal in alles voor je zorgen.

Psalm 105:4:

Vraag alles aan de Here
en laat Zijn kracht jou tot steun zijn,
blijf voortdurend in contact met Hem.

Jeremia 33:3 (telefoonnr. van God):

Als je Mij om hulp roept, zal Ik je antwoorden.

Plan een gezinsavond met je kinderen (zie: https://webshophermanboon.nl/gezinsmomenten/). Zorg voor lekkers en veel gezelligheid. Doe samen spelletjes. Maar ga ook samen bidden en deel vanuit de bijbel. Leer de kinderen het evangelie vertellen. Als vader en moeder moet je een besluit nemen om elkaar te dienen. Dienen heeft het hart van Jezus. Dienen maakt nederig. Dat gaan je kinderen zien en doorgeven.

Deut 6: 4-9 zegt:

‘Israël, luister: de Here is onze God, de Here is één. Heb de Here, uw God, lief met heel uw hart, en geheel uw ziel en al uw krachten. En u moet de geboden die ik u vandaag geef, voortdurend in gedachten houden. U moet ze uw kinderen inprenten en erover praten als u thuis bent of buiten loopt. Ja, ook tijdens het opstaan en naar bed gaan. Bind ze aan uw hand, draag ze op uw voorhoofd en schrijf ze op de deurposten van uw huis en op de poorten van uw steden.’

Begin de dag met Bijbelstudie aan de keukentafel en sluit de dag af met gebed aan de rand van hun bed. Doordrenk ze met het Woord van God.

Maak dingen goed met je kinderen.

Kinderen blijven de nare woorden die je ooit tegen ze hebt gezegd altijd herinneren… totdat je ze om vergeving vraagt dan gaat het weg. Vraag ze om vergeving. Dit is een belangrijke sleutel in de relatie met je kind. Als je niks meer weet kan je zelf vragen: ‘herinner je je nog iets dat ik gezegd heb, dat niet fijn is’. Dit brengt herstel. Belangrijkste bij het opvoeden:

⁃ Liefde (elke dag laten weten dat je van ze houdt, schrijf lieve kaartjes naar ze, dit blijft ze altijd bij!)

– Onderwijs

⁃ Tucht (geef ze grenzen)

Als ouders zijn wij hun beeld van God.

Wie nooit straft, bederft zijn zoon. Maar wie zijn zoon liefheeft, straft hem reeds op jonge leeftijd. – Spreuken 13:24

Heel goed dat er een wet is dat je je kinderen niet mag slaan. Want dit gaat kindermishandeling tegen. Maar als je kinderen echt ongehoorzaam zijn, bewust ongehoorzaam, hoort hier tuchtiging bij. Bespreek deze tuchtiging duidelijk zodat je kind van te voren weet waar het aan toe is. Geef eerst een waarschuwing en als je kind echt bewust ongehoorzaam is dan is het tijd voor de tuchtiging in overleg met de Heer. Gedisciplineerd, nooit vanuit woede. Bid daarna altijd samen met je kind.

Gehoorzame kinderen zijn gelukkige kinderen.

2 reacties op “Samenvatting opvoeden Herman boon 25/5/2023

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.