De kracht van gebed

Ik weet het nog heel goed. En het is alweer 16 jaren geleden. Ik woonde net op mezelf in Oeganda. Ik had twee jaar bij een Oegandees gezin in gewoond waar ik vroeg wakker werd van alle geluiden in huis en van daaruit onwillekeurig de Heer zocht in gebed, maar nu ik op mezelf woonde vroeg ik de Heer hoe laat ik op moest staan om Hem te zoeken in gebed en ik opende de Bijbel en las: ‘ Op een morgen stond Hij voor dag en dauw op en ging alleen naar een stil plekje om te bidden. Markus 1:35 Ik ben mezelf daarin gaan trainen en disciplineren dat ik nu niet meer zonder kan en wil. En ik ben dit vol gaan houden tot op dit moment.

BIDDEN

De kracht en de wijsheid van Jezus’ publieke bediening was een expressie van Zijn intimiteit met God. Nu ik een gezin heb (wat de nodige uitdagingen vraagt…) heb ik die gewoonte vast gehouden om voor dag en dauw op te staan en de Heere te zoeken. Nu ook heel specifiek voor mijn kinderen. Ik besef me dat wat er die dag gebeurd of niet gebeurd een expressie is van mijn intimiteit met God. Ons aandeel is groot!

Bidden is in afhankelijkheid leven van God en geloven dat Hij zal leiden, wijsheid zal geven, zal beschermen kortom: zal geven wat nodig is. Ik ben een beelddenker dus ik zie het gebed altijd als een eenvoudige cirkel voor me. Je staat in verbondenheid met God (Psalm 25:14) en je begint eigenlijk te bidden wat Hij wil dat je bid en zo ga je gebedsverhoringen ervaren! Hij legt dingen op je hart.

HET WOORD VAN GOD

Het gebed gaat samen met het lezen en kennen van het Woord van God, de Bijbel. Je kent vast het bekende kinderliedje ‘Lees je Bijbel bid elke dag dat je groeien mag’ wel. Je groeit alleen in het geloof als je dagelijks bid en de Bijbel leest. Ons vlees vraagt iedere dag om eten, maar onze geest ook! Als je dagen niet eet trekt de honger vaak na drie dagen helemaal weg. Zo is het ook met ons geestelijk voedsel. Drie dagen niet meer Bijbel lezen en je honger naar Gods Woord is helemaal verdwenen. God spreekt door Zijn Woord en geeft richting door Zijn Woord. Het is dus van GROOT belang dat wij onze gedachten vullen met Zijn gedachten en zo aanwijzingen krijgen om te doen wat wij moeten doen.

Jezus is ons grote voorbeeld hierin. Lees Lucas 4 maar eens. Jezus wordt vier keer in verleiding gebracht door de satan. Met woorden die dichtbij de waarheid staan. Woorden die zelfs geciteerd worden uit de Bijbel. Let op! Satan zal nooit met iets dwaas aankomen, iets wat jou totaal niet trekt! Hij zal je ergens op pakken waar je gevoelig voor bent en wat dichtbij de waarheid kan staan. Maar op iedere aanval en verleiding van satan reageert Jezus met de woorden: ‘er staat geschreven.’ Als Jezus dat al moest doen. Hoeveel te meer wij?!

 

STRIJD

Jezus wist iedere leugen van satan te ontmaskeren door het Woord van God er tegenover te zetten. Efeze 6:12 spreekt over het zwaard van de geest, dat is het Woord van God. Wij zijn dagelijks verwikkeld in een geestelijke strijd. Onze kinderen ook. Wij zijn ons daar niet altijd van bewust, maar dit is de realiteit. Efeze 6:12 zegt; ‘Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.’ Er zijn dus duidelijk machten van de boze bezig om ons in dit tijdperk heel specifiek van God af te houden. Dit is de eerste en voornaamste reden waarom wij voor onze kinderen moeten bidden. Zij zijn naïeve, onwetende kleine mensen. Wij zijn verantwoordelijk gesteld om voor hen te zorgen daarom zou in eerste instantie altijd het gebed onze grootste prioriteit moeten zijn en van daaruit vloeit de rest van de opvoeding voort.

Ik las eens: gebed brengt satans plannen in de war! Dat helpt mij om nog meer te bidden! (Jakobus 4:7)

We kunnen de satan effectiever weerstaan als we het Woord van God kennen. Als we Jezus’ voorbeeld navolgen, met Hem wandelen, het van Hem verwachten, Hem aanbidden en Zijn Woord gehoorzamen, zullen we de strijd winnen. Ik vind het echt belangrijk dat je beseft  dat dus niet alleen het gebed belangrijk is om mee te strijden maar juist ook het Woord (het zwaard van de Geest).

Als we Gods Woord gebruiken in het gebed, maken we gebruik van de beloften die God ons geeft en passen we die toe op het leven van ons en diegenen waar we voor bidden. Door Zijn Woord leidt God ons, spreekt Hij tot ons en herinnert Hij ons eraan dat Hij trouw is.  Op die manier wordt ons geloof opgebouwd en zijn we in staat God beter te begrijpen. Dit helpt ons vrijmoediger in geloof te bidden.

Telkens als je bidt voor je kinderen, of de mensen om je heen, kom je als het ware tussen beiden. Het is satans plan ze kapot te maken en hij zal alles bewerkstelligen om dat te bereiken: drugs, seks, alcohol, internet, rebellie, ziekte, ongelukken… Maar het zal hem niet lukken om deze zaken effectief in te zetten, als zijn macht wegebt door gebed. Als zijn plannen in de war worden gebracht door gebed! Het gebed is een wapen om een geestelijke strijd mee te voeren.

WACHTEN

Het moeilijkste aspect van het gebed is het wachten op een antwoord. Soms komen de antwoorden snel maar soms ook niet. We kunnen dan ontmoedigd en wanhopig worden of zelfs boos. Soms maken onze kinderen verkeerde keuzes en moeten ze leven met de gevolgen van hun keuzes. Maak jezelf geen verwijt en blijf bidden. Blijf in gesprek en blijf Gods Woord over de situatie uitspreken. Vergeet niet dat je gebed HET belangrijkste aandeel is in de strijd. Geef niet op! Sta niet toe dat wrok of teleurstelling over onverhoorde gebeden ertoe leiden dat je ophoudt met bidden. Maak God deelgenoot van je gevoelens en belijd ze.

Jakobus zegt 4:3: gij hebt niet om dat gij niet bid. Laten we altijd voor alles bidden, vol verwachting!

 

 

3 reacties op “De kracht van gebed

 1. Dank aan de ALLERHOOGSTE!
  HijWERKT MET ZIJN MACHT EN KRACHT DOOR MENSEN HEEN OM ZIJN KINDEREN TE BESCHERMEN EN BEWAREN VAB/voor het kwaad dat de BRULLENDE LEEUW DOET!
  Dit stuk kreeg ik vanmorgen, nadat ik ben ‘opgestaan’ in GODS KRACHT om weer te gaan bidden!! Na een valperiode wat menselijk is ; blijven liggen is duivels! (Pas gehoord), en het us WAAR!
  ALLE EER AAN GOD! HIJ VERLOSTE MIJ UIT DE BAND van elke dag teveel alcohol, opende mijn ogen dat ik daarmee op de vlucht ben ipv de strijd ertegen Te beginnen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel mooi en leerzaam. Dank je wel. Ben na de vakantie begonnen met het NT. Ik heb God beloofd het Woord te gaan lezen, juist om de reden die jij noemt. Dichterbij God leven, Zijn waarheid in me opnemen, leven vanuit Zijn wil. Het is bijzonder hoe God me nu al zegent. Hoe de HG zijn werk doet in mij. Ik prijs Zijn grote Naam.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.