De kracht van je leven delen

Ik geloof in de kracht van delen. Het delen van je leven met anderen. Door de ander deelgenoot te maken van wat jou bezig houdt. Wij zijn gemaakt voor relatie en hebben elkaar daarom zo nodig.

Ik weet dat niet alles relevant is en het ene belangrijker is om te delen dan het andere. Dus ik neem je graag mee in het onderzoeken daarvan. Hoe deel je nu het beste je leven , waarom is dit nodig en wat is relevant om te delen en wat niet?

Ik kom uit een gezin waar niet veel onbesproken bleef. Ontvangen kaartjes werden openlijk gedeeld. Zelfs die van vriendjes/vriendinnetjes 🙂 Was dat altijd goed? Misschien niet, maar ik weet wel dat er geen geheimen waren en dat voelde heel vrij.

Waarom is je leven delen nodig?

  • Je hoeft het niet alleen te dragen
  • Het kan anderen tot een bemoediging zijn
  • Je geeft de ander de ruimte om mee te leven, mee te bidden en mee te strijden
  • Je vreugde delen geeft de ander (nieuwe) energie
  • Je moeiten delen maakt het dragen daarvan minder zwaar
  • Samen sta je sterker dan alleen
  • Omdat getuigenissen die hier uit voortvloeien God verheerlijken (Openbaringen 12:11)

Delen staat ook voor splitsen en verdelen. Je splits en verdeelt je moeiten en meevallers. Het verlicht dus. Delen staat ook voor deelhebben en deelnemen. Je geeft anderen de ruimte deel te nemen en iets voor jou te kunnen betekenen. Wij mensen willen niets liever dan er voor elkaar zijn, op welke passende manier dan ook.

Hoe doe je dat je leven delen?

Maak de ander deelgenoot door je moeiten te appen, om gebed te vragen aan een vriendin of kennis, door in een gesprek eerlijk te vertellen hoe het met je gaat. Dit vraagt om een stukje kwetsbaarheid. Maar vergeet niet dat wanneer jij je kwetsbaar opstelt, jij de ander ook weer de ruimte geeft om kwetsbaar te zijn.

Laat je daarin niet aanklagen door de gedachte (die je vroeger misschien hebt gehoord) dat het niet belangrijk genoeg is, dat jij niet belangrijk bent of dat jij alleen maar aandacht wilt. Als de ander het niet belangrijk genoeg vind laat hij/zij het wel liggen. Dat stukje mag je dus loslaten. Als het belangrijk voor jou is en je het met de juiste intenties deelt dan is dat goed. Goed genoeg.

Wat is relevant om te delen?

Dit vraagt om zelfonderzoek. Regelmatig vraag ik mijzelf daarom af voordat ik er bekendheid aan geef:

  • Waarom deel ik dit?
  • Welke intentie zit hier achter?
  • Is het de juiste tijd om het te delen?

Als jij deelt wat puur en alleen met jou te maken heeft en geen roddel uit lokt is dat goed. Zet het de ander in een kwaad daglicht en lokt het roddel uit dan is het niet goed.

Sommige dingen wachten op de juiste tijd. Soms is het belangrijk om het voor je te houden. Je voelt dit snel genoeg aan als jij jezelf deze 3 vragen stelt.

Vervolgens is het belangrijk om je zelf af te vragen is wat ik wil delen opbouwend? Of wil ik dat anderen mee bidden? Het is dus belangrijk eerst goed stil te staan bij je intenties voordat je iets deelt.

Tot slot: als jij iets deelt hoef je niks van de ander te verwachten. Jij deelt omdat jij die behoefte hebt. Daarbij moet je niet gaan invullen wat de ander daarmee moet doen of laten. De verantwoordelijkheid van het delen ligt dus geheel bij jou. Delen is niet de ander iets opleggen, je maakt hem/haar alleen deelgenoot.

Er zit kracht in het delen van je leven. Waarin onze maatschappij steeds individualistischer wordt ontkrachten wij dit door ons leven te delen. Het gezamenlijk optrekken. Omdat samen veel meer is dan alleen.

2 reacties op “De kracht van je leven delen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.