waarom geen vrouwen?

Ik heb mailtjes gekregen waarin mensen schreven dat ze niet kwamen omdat ik in hun kerk kwam spreken. Ik krijg wel eens de vraag of ik als vrouw wel mag spreken?

Zelf heb ik hier ook mee geworsteld. In mijn zoektocht heb ik mij vaak afgevraagd wat de Bijbel hier nu precies over zegt? En ook al voel ik mij (steeds meer) als een vis in het water als ik spreek, is dit dan wel echt mijn, door God gegeven, plek? 

Ik denk dat het antwoord ligt in iets wat een oudere man tegen mij zei afgelopen zondag: ‘Dank je wel voor de preek. Ik hoop dat ze jou nog eens vragen, want is het niet de Heilige Geest die door iedereen heen spreekt, man of vrouw?’

Als we de Bijbel bestuderen zonder culturele oogkleppen, zal je zien dat God altijd vrouwen heeft gebruikt om het Goede nieuws te verkondigen. Het Bijbelboek Joël (2:28) zegt niets voor niets dat God Zijn Geest zal uitstorten op zonen en dochters om te profeteren (het uitspreken van een boodschap). En Petrus herhaalt dit in Handelingen 2:17. 

Heel veel mensen lopen vast op het stuk waarin Paulus beweerd dat vrouwen moeten zwijgen (I Korinthe 14:34). Terwijl drie hoofdstukken daarvoor hij zegt dat vrouwen moeten spreken (I Korinthe 11:5). Hij spreekt zichzelf en wat er in het Bijbelboek Joël staat dan tegen. Dus als je I Korinthe 14 goed leest gaat dit over wanorde. De vrouwen schreeuwden vanaf de achterste bank naar voren met al hun vragen en opmerkingen en zorgden zo voor wanorde in de kerk. En dat is waar Paulus tegen ageert. 

Wist je dat 886 verzen in de Bijbel door middel van vrouwen tot ons zijn gekomen? En dat er vele vrouwelijke leiders, sprekers en profeten staan beschreven. Ik benoem er een aantal:

 • Deborah was zowel leider, auteur als profeet. Ze was staatshoofd, net zoals Samuël en andere profeten in de dagen voordat Israël een koning kreeg. Ze schreef het vijfde hoofdstuk van het boek Richteren.
 • Mirjam, de zus van Mozes & Aaron was ook een leider, profeet en aanbiddingsleider. ‘Ik zond voor u heen Mozes, Aaron & Mirjam’ staat er in Micha 6:4. Mirjams verantwoordelijkheid was net zo groot als die van haar twee broers.
 • In II Koningen 5:1-14 gebruikt God een jonge slavin om het evangelie te delen met een generaal voordat God hem genas van lepra. 
 • Febe, Paulus beveelt Febe aan als leider. Hij deed hetzelfde over Titus. Het woord dienares in Romeinen 16:1 staat in het Grieks voor diakones. Vertaald: diaken. 
 • Anna werd gebruikt om de komst van Jezus aan te kondigen – Lucas 2:36
 • Jesaja beschrijft zijn eigen vrouw als profeet – Jesaja 8:3
 • De vier dochters van Filippus waren allen profeten – Handelingen. 21:8-9
 • Priscilla was een leider van een huisgemeente – I Korinthe 16:19
 • De Samaritaanse vrouw werd een evangelist – Johannes 4. Als Jezus haar het goede nieuws verteld rent ze daarna naar haar dorp om het Goede nieuws te verspreiden. 
 • Jezus openbaart Zichzelf eerst aan een vrouw na Zijn opstanding –  Marcus 16:9
 • Lydia werd de eerste evangelist in Europa. Met haar deelde Paulus het evangelie en door haar werd het verspreid in Europa – Handelingen 16:14

En zo kan ik nog wel even doorgaan met Bijbelse voorbeelden waarin God toont dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn in Zijn koninkrijk.

En zo zijn er in de geschiedenis ook vele invloedrijke vrouwen geweest die grote veranderingen hebben mogen brengen. Denk alleen al aan Jeanne d’Arc, Catherine Booth & Corrie ten Boom. Totaal verschillende bedieningen, maar zij maakten zo’n groot verschil!

Sommigen gebruiken als argument tegen vrouwelijk leiderschap dat Jezus 12 mannelijke discipelen had. Misschien koos Jezus geen vrouw vanwege de vele vastgeroeste culturele overtuigingen. Misschien wilde Hij dus wel meer vrouwelijke leiders, maar heeft de hardheid van de harten van mannen dit verhinderd. Of konden mannen gemakkelijker huis en haard verlaten dan de vrouwen, maar dat is mijn eigen interpretatie. Ik durf hier geen goed, Bijbels antwoord op te geven. 

Ik wil je niet overtuigen of gedachten en meningen veranderen. Ik ben ook niet uit op discussies. Ik ben zelf op onderzoek uitgegaan en dit zijn mijn bevindingen tot nu toe. 

Ik zou het fijn vinden als jij jezelf de volgende vragen durft te stellen:

 • Wat heb ik gedaan in het onderzoeken van de Bijbel met betrekking tot dit onderwerp?
 • Wat is Gods wil voor mijn leven?
 • Ben ik gehoorzaam?
 • Doe ik waartoe Hij mij geroepen heeft? 

Wat jouw bevindingen ook zijn… als jij maar toegewijd bent om God te gehoorzamen want dat is het allerbelangrijkste♥️

Ik sluit af met een foto uit de oude doos. Hier begon mijn verlangen om te spreken. Met enorm veel zenuwen sprak ik wekelijks voor weeskinderen in Oeganda.

3 reacties op “waarom geen vrouwen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.